Oordeelloosheid

Wat is oordeelloosheid? Iets wat me de laatste tijd bezighoudt.

De definitie van oordeelloosheid is:

Dat je mag zijn wie je bent, op jouw manier zaken aanpakt en dat wil delen, zonder een oordeel erover te ontvangen.

Want wat maakt het uit dat iemand een ander leven leidt dan dat wat ''normaal of gebruikelijk'' is in deze maatschappij?

Lees meer

JA zeggen

Sinds kort heb ik een nieuwe challenge, namelijk ''JA'' zeggen!

Het betekent niet “ja” zeggen tegen dingen waar ik eigenlijk “nee” had willen zeggen. Ik zeg JA tegen alles wat ik zie en ook graag zou willen.

Lees meer

Ondernemerstip: het effect van doelen opschrijven

Laatst had ik een adviesgesprek met een succesvolle ondernemer. Zijn bedrijf bestond ruim 5 jaar en ik vroeg hem ''wat brengt je dan bij mij vroeg ik?'' Waarop hij zei ‘’ik voel gewoon dat dit bedrijf meer potentie heeft om iets groters neer te zetten.  Maar als ik dan denk hoe ik dat moet gaan doen, dan weet ik niet waar ik ga beginnen.’’ Ik vroeg hem naar zijn doelen en of hij deze al had opgeschreven? Nee, dat zat allemaal wel in zijn hoofd.


  • Maak het voor jezelf overzichtelijk, schrijf alles op wat je graag nog zou willen bereiken, wat je wensen zijn, waar je van droomt. Laat de ‘’ja maars’’ achterwege.
  • Schrijf dan achter ieder doel waar je nu staat en geef je een cijfer van 0 t/m 10 waarin 0 betekent dat je er nog niet bent en 10 dat je alles hebt om je doel te bereiken.
  • Stel je dan de vraag: ‘’wat heb ik nodig om het doel te bereiken? Is dat bijvoorbeeld kennis in een bepaald iets, zelfvertrouwen in .., ervaring met .. , omgeving, tijd (hoeveel tijd dan?), geld (hoeveel?) Onderbouw je antwoorden!
  • Zet dan voor alle doelen die je wil bereiken een 1,2,3,4 of 5 jaar. Deze cijfers staan voor het aantal jaren waarin je dit wilt bereiken.
  • Pak dan alle doelen met het cijfer van 1 jaar.
  • Stel je dan de vraag: welk doel voelt voor nu het fijnst om mee te beginnen?
  • En schrijf dan tenminste 1 actie op wat je vandaag kan doen om morgen al een stap dichter bij dat ene doel te komen.
  • Bonus tip voor als je echt next level wilt gaan: schrijf iedere dag hoe je actie is verlopen. Schrijf vooral de kansen en mogelijkheden op en wat je die dag allemaal gedaan hebt. Zo zorg je er namelijk voor dat je brein op een positieve manier zaken blijft benaderen.

Lees meer

5 tips die je helpen om makkelijker een keuze te maken

Hoe maak jij een keuze? Keuzestress je hoort het steeds vaker. Bang om de verkeerde keuze te maken of om voor iets te kiezen waardoor je niet weet wat het je gaat opleveren. Of wat je misloopt nu je voor deze richting gekozen hebt. In dit artikel deel ik enkele tips waardoor je makkelijker een keuze kan maken.

Lees meer

Durf jij om op te vallen?

Altijd al heb ik die droom gehad om als zelfstandig ondernemer te ondernemen, met mensen en ondernemingen te werken die net zoveel passie hebben voor hun vak en de verbinding met mensen dan dat ik heb! Toch schoof ik het jarenlang voor me uit. Tot 2 jaar geleden, toen veranderde deze keuze alles!

Lees meer

Hoe vergroot ik mijn zelfvertrouwen?

''Want ik zou zo graag willen dat ik vol zelfvertrouwen op mijn werk kan communiceren en mijn standpunten durf te delen.'' Graag deel ik een tip met je!

Lees meer