5 tips die je helpen om makkelijker een keuze te maken

Je twijfelt en bent bang om een foute keuze te maken. Je vraagt adviezen aan vrienden, familie, collega’s of andere zakenpartners. En in plaats dat deze adviezen het juist makkelijker zouden maken krijg je alleen nog meer informatie en voors en tegens.

Wat nu? De ene persoon blokkeert, de ander stelt het uit, de ander gaat er nog eens goed over nadenken en alle opties nog een keer langs. Misschien kreeg je wel het advies om alle voors en tegens op papier te zetten.

Iedereen baseert zijn keuze op ervaringen, overtuigingen en omgeving. Deze zijn terug te leiden naar 6 universele fundamentele basisbehoeften die iedereen heeft.

En ons gedrag wordt aangedreven door onszelf (onbewust) te willen voldoen aan een of meerdere van deze 6 fundamentele behoeften.

De 6 behoeften zijn:

  • Zekerheid
  • Liefde
  • Erkenning
  • Bereiken van je potentieel
  • Bijdrage leveren
  • Vrijheid

En het is vooral de betekenis die we geven aan deze 6 behoeften die bepalend zijn of we het als iets positiefs of negatiefs ervaren.

Wil jij weten waar je jouw keuzes op baseert? Ga dan aan de slag met onderstaande vragen.

1. Schrijf eens op welke betekenissen deze 6 begrippen voor jou hebben? Waar denk je aan als je aan zekerheid denkt bijvoorbeeld? En aan liefde? Doe dit voor alle 6 de begrippen.

2. Zet dan nu de 6 basis behoeften op volgorde van belangrijkheid. 1 = voor jou het belangrijkst en 6 = het minst belangrijke.

3. Welke 3 vind je het belangrijkst?

4. In welke mate draagt jouw top 3 al bij aan je huidige leven? In je werk, hobby, vrije tijd, relatie en woonomgeving?

5. En welk gedrag en overtuigingen heb je dan nodig om jouw top 3 fundamentele behoeften in de toekomst te vervullen?

Dus wanneer je weer voor een keuze komt te staan waarover je twijfelt. Stel je dan de vraag: draagt deze keuze op enige manier bij aan mijn top 3 meest belangrijke fundamentele behoeften?

En merk dan op hoe je je keuze gaat onderbouwen met jouw 3 fundamentele behoeften in je achterhoofd.